Obľúbené produkty

Najlepšia kyselina glykolová na vrásky, póry, škvrny a suchú pleť

Kyselina glykolová je alfa hydroxidová kyselina derivovaná z cukrovej trstiny. Alfa hydroxidové kyseliny sa prirodzene nachádzajú v niektorých ovociach a potravinách.

Kyselina glykolová je alfa hydroxidová, derivovaná z cukrovej trstiny. Hydroxidové kyseliny sa nachádzajú v niektorom ovocí a potravinách.

Čo je kyselina glykolová

Definícia: Kyselina glykolová je alfa hydroxidová kyselina derivovaná z cukrovej trstiny. Alfa hydroxidové kyseliny sa prirodzene nachádzajú v niektorom ovocí a potravinách. Napríklad:

  • Kyselina glykolová v cukrovej trstine
  • Kyselina citrónová v citrusoch
  • Kyselina jablčná v jablkách
  • Kyselina vínna v hrozne
  • Kyselina mliečna v kyslom mlieku  

Zo všetkých alfa hydroxidových kyselín je glykolová kyselina najúčinnejšia v rámci obnovy pokožky, pretože má najmenšiu molekulárnu veľkosť. Malé molekuly umožňujú jej preniknutie cez vrchnú vrstvu do väčšieho priestoru pokožky.

Ako funguje kyselina glykolová?

Kyselina preniká do pokožky a pôsobí v nej dvojako:

1. Kyselina glykolová uvoľňuje a rozpúšťa lepkavé substancie držiace vrchné vrstvy pokožky pokope a k pod nimi ležiacej epiderme. Tieto tučné, odlúčené, priliehavé bunky sú zodpovedné za suchý, drsný a šupinatý vzhľad a hnedé starecké či slnečné škvrny. Keď sa spomínané lepidlo rozpustí, hrubá stratum corneum je odlúčená a pokožka má hladší, vláčnejší, jemnejší a žiarivejší vzhľad. Kyselina rozpúšťa aj korneocyty (odumreté bunky), ktoré blokujú folikuly a spôsobujú akné. Akonáhle sa folikuly vyčistia, kyselina pokračuje vo svojej práci a predchádza tvorbe ďalšieho akné.

2. Spomínaná kyselina ovplyvňuje spodnejšie vrstvy pokožky tým, že regeneruje kolagén a elastín. Klinické štúdie ukázali markantný úbytok jemných liniek a redukciu hrubších a hlbších vrások.

Aké benefity ponúka kyselina glykolová?

Pravidelným používaním kyseliny glykolovej bude mať pokožka:

  • Zdravší vzhľad
  • Zvýšenú elasticitu a pevnosť
  • Zredukované jemné linky a hlbšie vrásky
  • Zredukované komedóny (akné)
  • Zlepšenú textúru, farbu, tón a obsah vláčnosti  

Kyselina glykolová pozitívne pôsobí na:

Vo všetkých týchto ohľadoch hrá hlavnú úlohu práve exfoliácia odstraňujúca povrchové vrstvy kože, stimulujúca produkciu kolagénu a zachovanie elastínu.

Prečo sú produkty s kyselinou glykolovou lepšie ako iné?

Niektoré produkty s kyselinou glykolovou sú lepšie ako iné. Ich účinok ovplyvňujú tieto tri faktory:

  • voľná koncentrácia kyseliny daného produktu
  • pH produktu
  • základný nositeľ, ktorý nesie kyselinu  

Koncentrácia kyseliny glykolovej

Väčšina klinických štúdií bola vykonaná na voľnej koncentrácii 5% či viac. Čím vyššia koncentrácia, tým výraznejšie zlepšenie textúry, farby, tónu pokožky a jemných vrások. Mnoho firiem vo svojej kozmetike potláča alebo neutralizuje kyselinu, čo redukuje pH a voľnú koncentráciu kyseliny. Aj potlačená či neutralizovaná kyselina glykolová je účinná, pokiaľ sa pH nachádza na úrovni 2,5 – 3,5 a voľná koncentrácia kyseliny je 5% či viac. Presné označenie a informácie na produkte sú pre konzumenta kľúčové.

Pokožka si vie vytvoriť toleranciu na zlepšenie spôsobené hladinou voľnej kyseliny glykolovej. Preto boli kozmetické programy navrhnuté tak, aby si pacienti mohli postupne zvyšovať ich silu. Maximálne zlepšenie sa dosahuje pri koncentrácii 15 – 20%. Vyššia úroveň by na dennej báze podráždila pokožku, môže byť však používaná ako udržiavajúci chemický peeling, vždy však len trénovaným odborníkom.

pH

pH je taktiež dôležitý faktor týkajúci sa efektivity kyseliny glykolovej. Normálne kožné pH je okolo 4,8, čo znamená, že pokožka je „kyselinovo vyvážená“. Výrobky s obsahom tejto kyseliny sú účinné, pretože sú kyslé. Kyslé produkty s pH v rozmedzí 2,5 až 3,5 spôsobujú prirodzenú exfoliáciu vonkajšej vrstvy pokožky. Čím nižšie pH a vyššia voľná koncentrácia kyseliny, tým väčšia exfoliácia. pH pílingu kyseliny glykolovej je menej ako 2. To je dôvod, prečo tieto pílingy poskytujú lepší efekt. Potlačená či neutralizovaná kozmetika s úrovňou pH okolo 4 a nízkou voľnou koncentráciou kyseliny spôsobuje menší benefit pre pacienta.

Základný nositeľ

Základný nositeľ voľnej kyseliny glykolovej dokáže zvýšiť alebo znížiť jej penetráciu do vonkajšej vrstvy pokožky. Produkty na báze alkoholu zvyšujú prenikanie, avšak musia byť monitorované kvôli možnému podráždeniu (napríklad okolo očí) u osôb so suchou či citlivou pokožkou. Majú malú veľkosť molekúl základu, čo umožňuje lepšie prenikanie. Produkty na báze krému, ktoré neobsahujú minerálne oleje, sú excelentným základom pre prenos spomínanej kyseliny do normálnych oblastí pleti. Čím vyššia molekulárna veľkosť krému, tým horšia penetrácia (napríklad do očných viečok). Pozitívom je však lepšie zvláčnenie pokožky. Pretože neobsahujú minerálne oleje, neupchávajú póry. Pokožka jednotlivých klientov, ako aj jej konkrétne časti, sú rozdielne. Preto je nevyhnutná univerzálnosť základnej zložky.

Pridajte sa k nám na Facebook a získate vždy novinky a tipy ako prví. 

Odporúčané produkty 

Iveta Štecová
Iveta Štecová
Articles: 451