Obľúbené produkty

Ako a prečo starneme? Tajomstvo krásy je ukryté vo fermentovaných potravinách.

Fermentované potraviny prospievajúce vašej kráse

V dnešnej dobe existuje mnoho antiage kozmetických výrobkov a procedúr, avšak riešenie ťažkostí s vráskami, ochabnutou pokožkou či škvrnami od slnka zvonka prináša len dočasné výsledky. Nedostanete sa totiž ku koreňu problému so starnúcou pokožkou ovplyvnenou časom a gravitáciou.

Starnutie, ako ho poznáme z mediálnych kampaní či filmov, nie je nezvratné ani dlhodobo riešiteľné iba topickými krémami či sérami. Kľúčové je pochopiť tento proces, aby sme ho mohli spomaliť a v neposlednom rade sa treba snažiť milovať svoju pokožku.

Stačí iba kozmetika? 

Aj napriek radám kozmetického priemyslu, že jedinou správnou cestou je aplikácia chemicky založených výrobkov na vonkajšiu vrstvu pokožky (epidermu), je potrebné si uvedomiť, že toto nevyživí jej spodnejšiu vrstvu (dermu). Tá sa skladá z kolagénu, elastínu, nervov a folikúl. Podstatný je celkový zdravotný stav tela, ktorý ovplyvňuje žiarivý a mladistvý vzhľad pokožky. Ten sa odvíja od vyváženého stravovania, bezpečnej dávky slnečného žiarenia (vždy s opaľovacím prípravkom), prvidelného cvičenia a pozitívneho nastavenia každého človeka.

Ako a prečo starneme

Od približne 30. roku života pleť stráca elasticitu – vysvetľuje expertka v anti-agingu Dr. Marylin Goldenová, ktorá o tejto téme vydala knihu „Zlatá energia“, kde publikuje potravinové recepty pre zdravie, krásu a dlhovekosť.

„Pokožka starne, pričom sa aktivuje enzým zvaný NOX,“ hovorí. „Fibrín, elastín a kolagén sa degenerujú a obnova kožných buniek sa zhoršuje. Mladistvé gény v pokožke sú podmienené prítomnosťou proteínov, fibrínu, kolagénu, elastínu a hydratácie … ako pleť starne, tieto gény sa prejavujú inak.“

Dr. Goldenová tiež tvrdí, že receptory testosterónu v pokožke sa viažu k testosterónu samotnému, ktorý je aktívnejší u starších žien, čo vedie k poklesu hladiny fibrínu a elastínu a vzniku vrások.

„V tradičnej čínskej medicínskej teórii je pokožka súčasťou meridiánového systému pľúc a je spárovaná s veľkým tráviacim meridiánovým systémom,“ hovorí. „V skratke to znamená, že koža odráža zdravie čriev.“

Výživa je základ. Štúdie to dokazujú

Prirodzený proces starnutia, ako aj slnečné žiarenie, enviromentálne znečistenie či alkohol prispievajú k predčasnému starnutiu pokožky. Kľúčom je správna výživa, ktorá pomôže obnove a udržaniu jej žiarivého vzhľadu. „Aby ste udržali pokožku mladistvú, je potrebné skombinovať vnútornú výživu a externú aplikáciu antioxidantov,“ tvrdí Dr. Goldenová.

Aj štúdie potvrdili súvislosť medzi kondíciou čriev a zdravím pokožky. Zo všetkých spomeňme napríklad výskum Dr. H. Zhang, publikovaný v Dermatologickom žurnále v roku 2008. Ten skúmal 13.000 adolescentov, z ktorých väčšina trpela akné vtedy, ak mali nejaké gastroenterologické ťažkosti ako zápcha, nadúvanie či pálenie záhy.

Už Hippocrates tvrdil, že všetky choroby začínajú v čreve. Ak sa zaplníme nezdravými potravinami a sladenými nápojmi, privodíme si chorobu a zlý stav pokožky. Ak však konzumujeme organické a celozrnné potraviny a pijeme čistú vodu, naše zdravie bude prekvitať a prejaví sa aj na bunkách pokožky.

Priateľský rastlinný faktor

Vo svete antibiotík, probiotiká ponúkajú črevu prospešnú baktériu. Lactobacillus acidophilus – známu ako priateľskú flóru, ktorú jednoducho nájdete vo forme tabletky prinášajúcej nie len črevnú rovnováhu. Probiotiká sú fermentované potraviny pomáhajúce proti starnutiu, zabraňujúce zápalu pokožky a zlepšujúce jej celkový stav. Dr. Donna Gatesová, ktorá dlhodobo študovala efekty tejto dobrej baktérie tvrdí, že fermentované potraviny prirodzene liečia črevnú sliznicu a zdravo vyživujú vnútorný ekosystém. Podľa jej výskumu sú potraviny bohaté na probiotiká dôležitým faktorom čistej a zdravej pokožky a mysle, pretože zlepšujú trávenie a absorpciu živín.

Konzumáciou fermentovaných potravín ako sú kyslá kapusta či kimchi udržíte črevá zdravé a bunky schopné sa prirodzene obnovovať. Niektorí dermatológovia odporúčajú aplikovať šťavu z takýchto potravín priamo na pokožku, ktorá tak bude žiarivejšia a mladistvejšia.

Skúsenosti našich predkov

Fermentované potraviny, ako napríklad mlieko, boli vynájdené pred stovkami rokov. Už okolo roku 1930 boli objavené ich liečivé účinky. O 20 rokov neskôr bakteriologička Élie Metchnikoff získala Nobelovu cenu za výskum pôsobenia fermentovaného mlieka na dĺžku života (skúmala bulharské obyvateľstvo).

Okrem mlieka boli tieto pozitívne účinky zaznamenané aj u organickej surovej kyslej kapusty a koreňovej zeleniny, ktorá bola nasekaná a ponorená do šťavy z tejto kapusty. Je to vďaka vysokému množstvu živín vrátane síry, ktoré bojujú proti ochoreniam, zápalu a infekcii.

Aké je dostatočné množstvo?

Konzumácia takéhoto jedla raz týždenne nebude stačiť. Podľa Dr. Clementa je potrebné zjesť aspoň 340 – 350 g surovej kyslej kapusty tri- až štyrikrát týždenne. Treba vytrvať dlhodobo, aby ste pocítili účinky na svojej pleti či celkovom zdraví. „Mnoho fermentovaných potravín obsahuje tyramín, arginín a histamín,“ hovorí Dr. Gates. „Všetky tieto molekuly ovplyvňujú vaskulárny systém, tyramín zvyšuje krvný tlak, zatiaľ čo arginín ho znižuje. Histamín, zložka antialergických liečiv, zlepšuje krvný obeh. Všetky tieto zložky však zhoršujú stav chronickej migrény.“ Z týchto dôvodov je potrebné nájsť si správnu primeranú dávku, v ktorej budete fermentované potraviny konzumovať.

Návrat k prirodzenej farbe

Nesmieme zabudnúť ani na zaťažovanú pokožku hlavy, ktorá často odoláva chemickým zložkám vo vlasových produktoch a farbách a ktorej zdravie je tiež závislé od toho, čo si vložíme do úst. Ak je zdravá, zabezpečuje dostatočný krvný obeh a jemné a žiarivé vlasy.

Ann Wigmorová, členka Hippokratovho inštitútu tvrdí, že konzumáciou fermentovaných potravín (konkrétne šťavy z fermentovaných pšeničných klíčkov) môžu šedivé vlasy nadobudnúť svoju pôvodnú farbu. Toto potvrdzuje aj Dr. Clement, ktorý dodáva, že takýto výťažok môže byť za účelom ozdravenia pokožky hlavy aplikovaný priamo na ňu. Obsahuje totiž veľa zinku a medi, ktoré dokážu zvrátiť šedivenie vlasov. Dr. Clement ešte hovorí: „Každá dlhoveká kultúra konzumovala fermentované potraviny. Úspešne to dokazujeme aj v našom Inštitúte už 57 rokov a ich pozitívne účinky skúmame na tisíckach ľudí.“ 

Fermentovaný nemliečny jogurt s probiotickým práškom

2 šálky surových kešu orechov
1 šálka kvalitnej čistej vody (ak je to možné s pH 7,5)
1½ čajovej lyžičky kvalitného probiotického prášku (nemliečneho, nájdete v obchode so zdravou výživou)  

Všetky suroviny vložte do mixéra a zmixujte na krémovú a jemnú hmotu vyzerajúcu ako čistý jogurt. Zmes vlejte do nekovovej misky, prikryte uterákom a nechajte usadiť 12 – 16 hodín, následne pomiešajte metličkou. Kľudne môžete pridať aj čerstvé ovocie ako mango či čučoriedky, ktoré vám jogurt ochutia.

Kultivovaný príkrm od Donny Gateovej

Vždy použite len čerstvo zbieranú, organickú a dobre umytú zeleninu, ktorú necháte voľne usušiť. Nástroje je vhodné dezinfikovať vo vriacej vode.

1 hlávka nakrájanej zelenej kapusty
1 zväzok kelu, jemne natrhaného rukou
5 či 6 jemne natrhaných kapustných listov
½ hlávky karfiolu nalámaného na malé ružičky, ktoré následne nasekáte najemno
2–3 nastrúhané mrkvy
2–3 ošúpaných a nasekaných strúčikov cesnaku
1 čajová lyžička semienok zeleru
1 čajová lyžička sušeného oregana
½ čajovej lyžičky sušenej bazalky

Ako štartovaciu kultúru môžete použiť nejaký vhodný produkt z obchodu, ½ čajovej lyžičky Rapadura cukru alebo trochu medu. Štartovaciu kultúru nechajte usadiť 20 minút, aby sa vytvorila L. Plantarum či iná baktéria.

Postup

1. Vo veľkej miske zmiešajte všetku zeleninu, semienka a bylinky.
2. Približne polovicu zmesi vložte do mixéru.
3. Pridajte dostatok filtrovanej vody, aby ste vytvorili tekutú konzistenciu tohto hrubozrnného džúsu.
4. Všetko dobre zmiešajte a pridajte štartovaciu kultúru.
5. Zmes vložte do zvyšnej polovice zeleninovo-bylinkovej zmesi.
6. Dobre premiešajte.  
7. Vložte do potrebného množstva sklenených pohárov, pomocou päste alebo nejakého vhodného nástroja (pres na zemiaky) vytlačte zo zmesi čo najviac prebytočného vzduchu.
8. V každom pohári nechajte približne 5 cm miesta, aby sa zmes mohla nafúknuť.
9. Zvyšok priestoru vyplňte zrolovanými kapustnými listami, poháre pevne uzatvorte.

Poháre nechajte odpočívať pri teplote 21°C alebo pri izbovej teplote aspoň týždeň, ideálne dva. Ak chcete fermentáciu spomaliť, dajte zmes zamraziť. Takto uchovaná zelenina vydrží mnoho týždňov a bude jemnejšia a chutnejšia. Konzumujte aspoň ½ šálky takto upravenej zeleniny s každým jedlom.

<a href=’https://www.freepik.com/free-photo/crop-person-holding-glass-of-milk_1442827.htm’>Designed by Freepik</a>

Iveta Štecová
Iveta Štecová
Articles: 451