Obľúbené produkty

Instantné vypnutie pleti: Kyselina Ferulová+Vitamín C. Prečo by ste ich mali používať a aké sú účinky?

Starnutie je bežnou súčasťou života každého človeka a je, žiaľ, úplne mimo našej kontroly. Ide o prirodzený proces, o ktorého potlačenie sa snaží množstvo kozmetických produktov. Neexistuje spôsob, ako zastaviť čas, znaky starnutia však dokážeme potlačiť.

Kyselina ferulová

Starnutie je bežnou súčasťou života každého človeka a je, žiaľ, úplne mimo našej kontroly. Ide o prirodzený proces, o ktorého potlačenie sa snaží množstvo kozmetických produktov. Neexistuje spôsob, ako zastaviť čas, znaky starnutia však dokážeme potlačiť.

Kozmetický priemysel sa neustále snaží nájsť nejakú zázračnú formulu, ktorá by starnutie porazila. To spôsobuje neustály nárast anti-aging produktov na trhu. V týchto malých fľaštičkách sa skrývajú drobné molekuly ľahko preniknuteľné do pokožky. Anti-aging séra a zvláčňovače bývajú veľmi nákladné, obsahujú však často dôležité zložky ako vitamín C, vitamín D, vitamín E a v neposlednom rade látku nazývanú kyselina ferulová.

Čo je kyselina ferulová?

Podobne ako vitamíny C a E, kyselina ferulová je antioxidant. Bežne sa derivuje z ovocných semien (z jabĺk alebo pomarančov), nachádza sa však aj v kukurici, hnedej ryži, celých zrnách, ovsených vločkách, ananáse, kávových zrnách a arašidoch. Vo svojej prirodzenej podobe pomáha chrániť samotnú rastlinu.

Aký má účinok na pokožku?

V rámci starostlivosti o pleť pomáha redukovať poškodenia spôsobené voľnými radikálmi – látkami napádajúcimi proteíny, DNA a bunkové membrány prostredníctvom oxidácie. Látky, ktoré takýmto poškodeniam predchádzajú, sú antioxidanty. Voľné radikály môžu pochádzať z vyprážaného jedla, alkoholu, cigaretového dymu, pesticídov, znečistenia, UVA a UVB lúčov … a tak ďalej. Zoznam by bol veľmi dlhý.

Kyselina ferulová dokáže predchádzať poškodeniu pleti slnečným žiarením a mnohí veria, že vie tieto známky aj napraviť zvýšením regeneratívnych vlastností samotnej pokožky. Táto skvelá ingrediencia limituje a redukuje znaky starnutia, ako sú jemné linky a vrásky.

Najlepšie pôsobí vtedy, ak je aplikovaná priamo na pokožku a má dostatok času sa vstrebať. Nájdete ju najmä vo výrobkoch zostávajúcich na pokožke dlhší čas, ako sú séra či krémy. Často je kombinovaná vo formulách s vitamínmi C a E, kde pôsobí ako stabilizátor a zvyšuje efektivitu týchto antioxidantov. Napríklad, vitamín C je vysoko oxidatívny, kyselina ferulová mu dodáva potrebnú stabilitu, aby nám mohol priniesť čo najviac svojich antioxidačných benefitov.

Prítomnosť kyseliny ferulovej v kozmetike

Možno ste ju doteraz nepoznali, nehľadajte ju však na konci obsahu konkrétneho kozmetického produktu či schovanú za iným názvom. Kyselina ferulová je úžasný a účinný antioxidant, ktorý ak je vo výrobku obsiahnutý, bude sa určite nachádzať medzi prvými na zozname. Tieto produkty sú však často aj veľmi drahé, avšak pri použití jednej či dvoch kvapiek séra na celú tvár sa to dá zvládnuť. Pre čo najlepšiu absorbciu a podporu cirkulácie si sérum vždy jemne vmasírujte do pokožky. Vizážisti túto kyselinu používajú na také instantné vypnutie pokožky. Pleť je takmer okamžite zjednotená a žiari. 

Nachádza sa v týchto 2 sérach. V sére od Medik je zastúpená v kombinácii s vitamínom C vo forme etylaskorbátu. V sére Perricone MD Vitamin C Ester CCC + ferulické rozjasňujúce sérum 20% je tiež v kombinácii s vitamínom C, ale vo forme Ester vitamínu C, čo je najúčinnejšia forma a najmenej abrazívna.

 

 

Čo je ester vitamínu C?

Ester vitamínu C je derivátom vitamínu C a je veľmi cenený starostlivosti o pleť, pretože je stabilizovanejší ako pôvodná verzia.Predpokladá sa, že ester, ktorý je stabilnejší, preniká hlbšie do pokožky a má menší potenciál rozpadu v dôsledku vystavenia životnému prostrediu.

Čo robí ester vitamínu C?

Ester vitamínu C má na pleť viacero účinkov a je formulovaný do množstva pleťových krémov a sér. Pretože je odvodený od vitamínu C, predpokladá sa, že má mnoho rovnakých vlastností, aké má pôvodná živina.

Elasticita pokožky: Jednou z výhod esteru vitamínu C je zlepšenie elasticity pokožky pri pravidelnom používaní. Dosahuje sa to stimuláciou kolagénových vlákien v koži, ktoré fungujú ako podporná sieť pokožky. Silnejšie a bohatšie proteínové vlákna vytvárajú pevnejší vzhľad v tvári a znižujú výskyt vrások.
Hyperpigmentácia: Tiež sa predpokladá, že ester vitamínu C znižuje výskyt hyperpigmentácie tým, že podporuje hojenie pokožky, čím znižuje zhluky pigmentov.

Aké výhody prináša kyselina ferulová?

Ak sa snažíte napraviť škody spôsobené slnečným žiarením, vyberte si výrobok obsahujúci práve kyselinu ferulovú. Je bezpečná pre mastný aj suchý typ pleti. Veľmi citlivá pokožka by na ňu nemusela ideálne zareagovať, vždy ju  najskôr vyskúšajte na malom kúsku tela.

Sérum s vitamínom C a kyselinou ferulovou

Prečítajte si

Iveta Štecová
Iveta Štecová
Articles: 452