Obľúbené produkty

Rozobrala som sérum Liquid peptides Medik8 na drobné. Sú tieto peptidy bezpečné?

Liquid peptides Medik8 Peptidový komplex s botox účinkom je ultra-hydratačné, krištáľovočisté a ľahučké sérum, ktoré sa ľahko a rýchlo vstrebáva do pokožky a poskytuje tú najlepšiu anti-aging technológiu.

Tekuté peptidy  Liquid peptides Medik8

Peptidový komplex s botox účinkom je ultra-hydratačné, krištáľovočisté a ľahučké sérum, ktoré sa ľahko a rýchlo vstrebáva do pokožky a poskytuje tú najlepšiu anti-aging technológiu. 30% komplex peptidov omladzuje pleť, povdzbudí tvorbu vlastného kolagénu a elastínu, pomáha udržať vlastnú kyselinu hyalurónovú v pokožke a zvyšuje jej podiel v koži.

Pozrela som na zloženie, a to veľmi podrobne. Rozorala som každú zložku a čo som zistila sa dozviete v článku.

Čo sľubuje toto sérum?

30% peptidová zmes obsahuje inovatívny aplikačný systém, ktorý zaručuje, že všetky naše peptidy sa môžu ponoriť hlboko do spodných vrstiev kože pre optimálny účinok. Po prvé, medený peptid zameraný na dróny špecificky sa zameriava na fibroblastové bunky; kožné bunky zodpovedné za výrobu kolagénu a elastínu. Keď sa meďnatý  peptid uvoľní do fibroblastu, stimuluje sa syntéza kolagénu. Peptidy prenikajúce bunkami vytvárajú cestu pre ostatné peptidy v 30% zmesi. MATRIXYL ™ 3000 povdzbudzuje kožné bunky na produkciu viac kolagénu, zatiaľ čo Argirelox blokuje signály na kontrakciu svalov, aby sa minimalizoval výskyt vrások expresie. Carnosín chráni pred starnutím pokožky na báze glykácie, zatiaľ čo hyalurónové zložky hlboko hydratujú, prebiotiká vyvážia prirodzený mikrobióm kože.

Zložky Liquid peptides

Aqua (Water)GlycerinButylene GlycolPalmitoyl Tetrapeptide-7Palmitoyl Tripeptide-1Copper Heptapeptide-14 PantothenateHeptapeptide-15 PalmitateArginine/Lysine PolypeptidePalmitoyl Tripeptide-38CarnosineAcetyl Hexapeptide-8Pentapeptide-18Palmitoyl Tripeptide-5Tetrapeptide-21Sodium HyaluronateInulinAlpha-Glucan OligosaccharideLactic Acid/Glycolic Acid CopolymerPanthenolEthylhexylglycerinHydroxypropyl CyclodextrinDunaliella Salina (Green Algae) ExtractPolysorbate 20Caprylyl GlycolCitric AcidGlyceryl CaprylatePantolactonePhenylpropanolPolyvinyl AlcoholCarbomerPotassium SorbateSodium BenzoateSorbic AcidPhenoxyethanolXanthan Gum

Bez obsahu alkoholu, parfumu a esenciálnych olejov.

Kľúčové zložky

AntioxidantCarnosine 

Ochranný peptid, ktorý sa prirodzene vytvára v tele, karnosín blokuje cukry poškodzujúce pokožku z väzby na kolagén v pokožke a zabraňuje tvorbe vrások.

Zložka komunikujúca s bunkami: Palmitoyl Tetrapeptide-7Palmitoyl Tripeptide-1Palmitoyl Tripeptide-38CarnosineAcetyl Hexapeptide-8Pentapeptide-18Palmitoyl Tripeptide-5Tetrapeptide-21

Zložka totožná s pokožkou: GlycerinSodium Hyaluronate

Upokojujúca zložka: Panthenol

Názov zložky

vlastnosti

Stupeň dráždenia

ID-rating

Aqua (Water)

rozpustný

   

Glycerin

totožný s pokožkou, zvláčňovač/zmáčadlo

0, 0

skvelé

Butylene Glycol

totožný s pokožkou, zvláčňovač/zmáčadlo, kontoluje lepivosť

0, 1

 

Palmitoyl Tetrapeptide-7

komunikácia s bunkami

 

dobré

Palmitoyl Tripeptide-1

komunikácia s bunkami

 

dobré

Copper Heptapeptide-14 Pantothenate

Kolagén stimulujúci medený peptid zapuzdrený v polymérnom systéme, ktorý sa ponorí cez vrstvy pokožky, špecificky sa zameriava na bunky produkujúce kolagén.    

Heptapeptide-15 Palmitate

     

Arginine/Lysine Polypeptide

     

Palmitoyl Tripeptide-38

zložka komunikujúca s bunkami

 

dobrý

Carnosine

antioxidantzložka komunikujúca s bunkami

 

dobrý

Medik8 tekuté peptidy – vysvetlenie zložiek

Voda

Stará dobrá H2O je najbežnejšou zložkou kozmetických produktov. Môžete ju nájsť na každej etikete, najmä ak sú zložky výrobku rozpustné v nej a nie v oleji.

Glycerín 

Tiež zvaný glycerol.

  • Je prírodný zvláčňovač nachádzajúci sa aj v pokožke.

  • Je bežnou a bezpečnou zložkou, je efektívny a nenákladný, používa sa už viac ako 50 rokov.

  • Nie je len jednoduchým zvláčňovačom – udržiava lipidy medzi kožnými bunkami zdravé, chráni pred podráždením, pomáha obnovovať kožnú bariéru.

  • Efektívny už pri koncentrácii 3%, vyššie benefity prináša pri koncentrácii 20-40% (okolo 10% je už veľmí dobrá efektivita).

  • Zvláčňovače s vysokým obsahom glycerínu sú výborné pre ošetrenie veľmi suchej pleti.

Butylén Glykol

Butylén glykol, alebo BG, je multifunkčná bezfarebná tekutina sirupovej konzistencie, dodáva produktu príjemnú konzistenciu. Je rozpúšťadlom pre ostatné zložky, pomáha hlbšej a rýchlejšej absorpcii, lepšej roztierateľnosti a priťahuje vodu do pokožky.

Používa sa aj v prírodných produdktoch, je schválený Ecocernom a okrem iného sa pridáva aj do jedla.

Palmitoyl Tetrapeptid-7 

Jedná sa o peptid so štyrmi aminokyselinami (glycín, glutamín, prolín a arginín). Je napojený na kyselinu palmitovú (mastnú kyselinu), aby zvýšil rozpustnosť v oleji a uľahčil prenikanie do pokožky. Redukuje tvorbu signálnej molekuly – inteleukin-6 (IL-6), ktorá podporuje zápal v pokožke a menej zápalu znamená pomalšiu degradáciu dôležitých súčastí kože (napríklad kolagénu). Výsledkom je mladšie vyzerajúca pokožka na dlhší čas.  

Palmitoyl Tripeptid-1 

Významný peptid, ktorý je súčasťou Matrixylu 3000, najpredávanejšieho peptidového prípravku na svete. Jedná sa o peptid trojaminokyseliny (aminokyseliny sú stavebné prvky proteínov) s aminosekvenciou glycín-histidín-lysín, alebo GHL. GHL je napojená na kyselinu palmitovú (mastnú kyselinu), čím zvyšuje rozpustnosť v oleji a uľahčuje prenikanie do pokožky.

GHK je druh kolagénového fragmentu. Pri prirodzenom úbytku kolagénu dajú peptidové fragmenty koži signál, že má začať pracovať na tvorbe nového kolagénu. Pridaním kolagénových fragmentových peptidov, ako GHK, si pokožka myslí, že dochádza k úbytku kolagénu a začne ho produkovať.

Preto sa experti domnievajú, že Palmitoyl Tripeptid-1 stimuluje tvorbu kolagénu, čím redukuje vrásky a dodáva pleti mladistvý vzhľad.

V produkte Matrixyl 3000 Palmitoyl Tripeptid-1 je spárovaný s Palmitoyl Tetrapeptid-7  a toto duo spolupôsobí v snahe redukovať vrásky a omladiť pokožku. Podľa výrobcu aplikácia 3%-ného Matrixyl 3000 dvakrát denne po dobu 2 mesiacov má nasledujúce výsledky:

  • 39.4% redukcia povrchu pokrytého hlbokými vráskami

  • 32.9% redukcia hustoty vrások

  • 19.9% redukcia priemernej hĺbky vrások

  • 16% zlepšenie drsnosti

  • 16.2% liftingový efekt

  • 5.5% zlepšenie elasticity

  • 15.5% zlepšenie tónu pleti

Tieto výsledky od výrobcu treba vždy brať s nadhľadom. Avšak tento produkt je najznámejší a najlepší na základe testov a preto stojí za to ho vyskúšať.

Heptapeptid-14 Pantotenát Medi

Zatiaľ bez špecifikácie.

Heptapeptid-15 Palmitát

Zatiaľ bez špecifikácie.

Arginín/Lysín Polypeptid

Zatiaľ bez špecifikácie.

Palmitoyl Tripeptid-38 

Celkom nový peptid označený značkou ako MATRIXYL™ synthe’6. Výrobca uvádza, že podporuje tvorbu 6 hlavných zložiek kožnej siete (kolagénu I, III, IV, fibronektínu, kyseliny hyalurónovej a laminínu 5). Výsledkom toho je jednotnejšia pleť, menej vrások najmä na čele a okolo očí (kohútie stopy). Používaním 2%-ného prípravku každý deň po dobu 2 mesiacov sa zníži stav vrások o 31% až do 100%.

Karnozín 

Karnozín je malý peptid s dvomi aminokyselinami (β-Ala-His). Vo vysokých koncentráciach sa prirodzene nachádza vo svaloch a mozgovom tkanive, avšak v kozmetike sa využíva jeho biometrická podoba, čiže synteticky vyrobená v laboratóriu, ktorá kopíruje jeho reálne vlastnosti. V roku 2017 bol v novinách označený ako „dobre preskúmaný hydratačný antioxidant so schopnosťou hojiť rany“.

Acetyl Hexapeptid-8 (argirelín)

Ak sa stretnete s produktom, ktorý tvrdí, že má účinky ako botox, sú len dve možnosti. Buď sa preceňuje, alebo obsahuje argirelín. Jedná sa o známy peptid, ktorý je cielený na podstatu tvorby vrások – svalové pohyby. Toto zameranie je rovnaké ako u botoxu, avšak spôsob účinnosti (teda bránenia kontrakcii svalov a vyhladenie vrások) je úplne iný.

Pentapeptid-18 (leufazyl)

Peptid s piatimi aminokyselinami cieli na výrazové vrásky vznikajúce pohybmi tváre. Má rovnaké výsledky ako argirelín, avšak dosiahnuté iným spôsobom. Ideálne je, ak tieto zložky pôsobia spolu.

Výskumy dokázali, že 28 dňové používanie 5%-ného leufazylu samostatne viedlo k redukcii vrások o 11% a používanie 5%-ného leufazylu v spojení s 5% argirelínom redukovalo vrásky o 25-47%.

Palmitoyl Tripeptid-5 

Jedná sa o tripeptid (tri aminokyseliny napojené na seba) a výrobca tvrdí, že ochraňuje a podporuje kolagén a zlepšuje textúru pleti. Medik8 urobil výskum na 45 dobrovoľníkoch a zistil, že jeho používanie 2-krát denne po dobu 84 dní viedlo k poklesu vrások o 7-12%. Zlepšila sa tiež pevnosť a elasticita pokožky, a to už za 4 týždne. 60% účastníkov tiež pocítilo redukciu pórov po 4 týždňoch používania.

Tetrapeptid-21 

Skladá sa zo štyroch aminokyselín (glycín, kyselina glutamová, lysín, glycín) a patrí do skupiny signálnych peptidov podporujúcich tvorbu dôležitých kožných proteínov (ako kolagén). Podľa výrobcu podporuje tvorbu kolagénu, kyseliny hyalurónovej a fibronektínu, zjemňuje a minimalizuje vrásky.

Hyaluronát sodný

Je bratrancom kyseliny hyalurónovej, funguje ako špongia v pokožke zadržiavajúca vodu. Pleť je tak vypnutejšia a elastickejšia. Kyselina hyalurónová je známa pre svoju schopnosť viazať až 1000-násobne viac vody, ako sama váži. Obe tieto zložky sú si veľmi podobné a ich názvy sa často zamieňajú.

Inulín 

Prirodzene sa vyskytujúci fruktózový polysacharid sa nachádza v koreňoch a pakoreňoch niektorých rastlín, napríklad čakanky. Používa sa v kozmetike najmä pre svoje prebiotické účinky, redukuje rast baktérií v prospech priateľských mikroorganizmov prirodzene sa nachádzajúcich v pokožke.

Alfa-Glukan Oligosacharid 

Zložka ochraňujúca pokožku, získava sa enzymatickou syntézou z prírodných cukrov (sacharózy a maltózy). Tvrdí sa, že je bio-selektívnou látkou ochraňujúcou a stimulujúcou prospešnú kožnú mikroflóru bez vytvárania patogénov a nežiaduceho prostredia. Podporuje tiež antimikróbne peptidy uvoľňujúce sa vplyvom keratinocytov (kožných buniek).

Lactic Acid/Glycolic Acid Copolymer

Zatiaľ bez špecifikácie.

Pantenol 

Zvaný aj provitamín B5, často a s obľubou využívaný v kozmetickom priemysle. Jedná sa o prekurzor vitamínu B5, ktorý sa nazýva kyselina pantoténová. Jeho hlavnou úlohou je zvláčňovanie pokožky. Je to zmáčadlo, pomáha priťahovať a udržať vodu v pleti. Podporuje tvorbu pozitívnych lipidov pre udržanie zdravej kožnej bariéry.

Etylhexylglycerín

Funguje ako konzervant a deodorant. Je partnerom fenoxyetanolu a podporuje jeho účinok. Kombinácia týchto zložiek je príjemná pleti, funguje ako efektívny deodorant a zmáčadlo strednej sily.

Hydroxypropyl Cyklodextrín 

Je liftingovou zložkou a extrahuje sa z rastlín. Dodáva pleti liftingový efekt, zvláčňuje, zjemňuje a vyhladzuje, zosvetľuje a predlžuje trvácnosť make-upu.

Dunaliella Salina (zelená riasa) Extrakt

Zatiaľ bez špecifikácie.

Polysorbát 20

Napomáha zmiešaniu vody a oleja, zvyšuje rozpustnosť niektorých zložiek.

Kaprylyl Glykol

Má viacero schopností – dodáva pleti príjemný pocit, podporuje účinok iných látok, zvláčňuje, pôsobí ako zmáčadlo.

Kyselina citrónová

Pochádza z citrusov a je AHA. Má exfoliačný účinok – jemne odlupuje mŕtve kožné bunky a zanecháva pleť jemnú a sviežu.

Glyceryl Kaprylát

Jedná sa o 100% rastlinný derivát, ktorý pôsobí ako zvláčňovač a zmáčadlo, napomáha zmiešaniu vody s olejom a má silné antimikrobiotické účinky. Vďaka tomu dokáže nahradiť väčšinu konzervantov.

Pantolaktón

Zatiaľ bez špecifikácie.

Fenylpropanol

Prirodzene sa vyskytujúca látka, ktorá má vôňu surového materiálu, vo výrobku to však nie je poznať. Má antimikrobiotické a konzervačné účinky.

Polyvinyl Alkohol

Zatiaľ bez špecifikácie.

Karbomér

Veľká molekula, ktorá dokáže pretvoriť tekutinu na čistý gél bez zápachu. Obvykle musí byť neutralizovaná bázou (napríklad hydroxidom sodíka). Jedná sa o veľmi obľubenú a bežnú zložku.

Sorbát draslíka

Jedná sa o konzervant, ktorý síce nie je taký silný, aby pôsobil proti baktériam, skôr je namierený proti plesniam a kvasinkám. Aby toho bol schopný, musí byť premenený do svojej aktívnej formy, kyseliny sorbovej s pH 3-4. V kozmetike je okrem neho potrebné hľadať aj iný konzervant.

Benzonát sodíka

Je to tiež konzervať, ktorí pôsobí proti hubám. Hladina pH je 3-5, môže sa pužívať samostatne alebo v kombinácii s iným konzervantom (často to býva najmä sorbát draslíka).

Kyselina sorbová

Jemný, neutrálny konzervat, často sa kombinuje s kyselinou benzoovou a/alebo dehydrooctovou. Využíva sa aj v potravinárstve.

Fenoxyetanol

Ďalší konzervant, bezpečný a jemný. Nachádza sa v zelenom čaji, v kozmetickom priemysle sa využíva umelo vyrobený. Je menej obávaný ako nepopulárny parabén.

Xantanová guma

Je jedným z najbežnejších stabilizátorov hustoty a emulzie. Ak je produkt príliš tekutý, urobí z neho gél. Používaná samostatne by mohla spôsobiť prílišnú lepivosť, preto sa kombinuje s modifikátormi hustoty. Bežná koncentrácia je pod 1%, obvykle 0,1-0,5%. Je čisto prírodná, skladá sa z reťaze polysacharidov vyrábaných z individuálnych molekúl cukru (glukózy a sacharózy) fermentáciou. Je povolená Ecocertom a využíva sa aj v potravinárstve (E415).

Záver 

Jedná sa o pomerne potentné sérum s vysokým percentom účinných peptidov.

Podľa mňa tieto zložky predstavujú veľké možnosti, pretože ich činnosť je veľmi sofistikovaná. Sú nápomocné všetkým typom pokožky, alebo špecifickým problémom. Podobné vlastnosti má napríklad aj retinol.“

Posledné výskumy dokázali, že rôzne druhy syntetických peptidov prenikajú do živých kožných membrán a čo je zaujímavé, prenášajú biologicky aktívne látky do týchto buniek bez toho, aby ich poškodili. Niektoré peptidy majú protizápalové účinky. Vytváranie špecifických peptidových reťazcov v laboratóriu a ich následné pripojenie k mastnej kyseline môže zlepšiť ich problematickú absorbciu a stabilitu. 

Peptidy nájdete aj v týchto produktoch

Iveta Štecová
Iveta Štecová
Articles: 451