Obľúbené produkty

Čo je GLYKÁCIA, ako poškodzuje naše bunky a spôsobuje starnutie? Ako predísť glykácii?

Ako pleť starne, stáva sa zraniteľnou na glykáciu, pretože kolagénová zásoba sa znižuje približne na tretinu a jej obnova je pomalšia. Kolagénové vlákna strácajú pod vplyvom glykácie svoju regeneratívnu schopnosť, čo vedie k vráskam, krepovitosti a ochabovaniu. Výskumy dokázali, že glykácia kolagénu sa zvyšuje vekom, kedy sú bunky vystavené vysokej hladine glukózy, alebo na dlhý čas glukóze s normálnymi hodnotami.

Starnutie pokožky a glykácia

Najviditeľnejšie sa predčasné starnutie prejavuje práve na pokožke, kde sa strácajú pevné a zdravé kolagénové vlákna, a otvárajú tak cestu vráskam, suchosti a ochabovaniu. Externé faktory ako slnečné lúče tento proces urýchľujú, vedci však upozorňujú aj na ďalší negatívny faktor – vnútorné starnutie spôsobené glukózou. Glukóza je vitálnym bunkovým palivom. Nespôsobuje len ochorenia typu diabetes, nadmerné vystavovanie sa vplyvom glukózy ovplyvňuje telesné starnutie tela zvané glykácia.

V tomto štádiu môžu pomôcť výživné látky ako karnosín, pyridoxal-5-fosfát a benfotiamín, ktoré ochránia kolagén pred deštruktívnymi glykačnými reakciami. Našťastie aj príroda poskytuje živiny, ktoré ak sa aplikujú povrchovo, dokážu premôcť glykáciu a zanechať pleť pevnejšiu a mladistvejšiu. Posilnia prirodzenú regeneračnú schopnosť kolagénu a spomalia vnútorné starnutie kože.

Pokročilé konečné produkty glykácie 

Rovnaká reakcia zhnednutia, ktorá sa vytvorí pri varení mäsa vo vysokej teplote, napáda aj dlho žijúce proteínové tkanivá v tele, ako je napríklad kolagén. Ak sú proteíny v mäse vystavené vysokej teplote a karbohydrátom chýba vláčnosť, zmenia farbu na hnedú v chemickom procese, ktorý nazývame Maillardova reakcia. Podobne je na tom aj ľudské telo. Akonáhle sa cukry dostanú do obehu, naviažu sa na amino skupiny tkanivových proteínov (ako napríklad kolagén) a pomaly menia ich mladistvú štruktúru na hlavnú príčinu poškodenia pokožky. Robia z nich teda AGEs. AGE molekuly sú deštruktívne, pretože podliehajú nadmernému sieťovaniu s inými proteínmi a vytvárajú silné chemické mosty. Výsledkom je, že kolagénové vlákna strácajú elasticitu, stávajú sa stuhnuté a lámavé. Vedecký výskum tiež potvrdzuje, že glykácia je podporovaná oxidačným stresom a vedie k tvorbe reaktívnych druhov kyslíka v pokožke. Toto všetko podporuje starnutie tkaniva a (ak je podporované hyperglykémiou) aj postupné vytváranie diabetických komplikácií. Abnormality ohľadom kolagénu a diabetes majú rovnaké korene a spôsobujú pleti neodvratné poškodenie, ako je jej stenčovanie, diskolorácia, strata elasticity, tvorba vyrážok a infekcie.

Štruktúra pokožky

 Predtým, ako si povieme o dopade glykácie na pokožku, poďme sa pozrieť na jej štruktúru. Aby bola dostatočne chránená pred vonkajšími vplyvmi, koža sa skladá z dvoch vrstiev:

  • vonkajšej epidermy
  • a pod ňou sa nachádzajúcej dermy.

Nové bunky generované dermou sa sústavne vytláčajú nahor, aby nahradili tie staré a poskytli epiderme podporu. Derma sa sama o sebe skladá najmä z extracelulárnej siete tvorenej proteínmi, najmä kolagénovými vláknami, elastínom a rôznymi glykoproteínmi. Všetky tieto zložky sú syntetizované hlavnými kožnými bunkami – fibroblastmi. Derma tiež obsahuje kyselinu hyalurónovú patriacu do triedy glykosaminoglykánov. Je schopná udržať tisícnásobok svojej váhy vo forme vody a pomáha ju viazať v pokožke, poskytujúc tak dodatočnú ochranu kolagénovej štruktúre a elasticite.

V tele sa nachádza niekoľko typov kolagénu. Hlavnou zložkou pokožky je kolagén typu I a III, ktoré tvoria 70% a 15% podiel (v suchej váhe) a dodávajú derme silu a stabilitu.

Glykácia a starnutie pokožky

Zdravý kolagénový metabolizmus je komplexný proces vyžadujúci vyrovnanú syntézu a degradáciu na udržanie pevnosti a zdravia pokožky. Ako pleť starne, stáva sa zraniteľnou na glykáciu, pretože kolagénová zásoba sa znižuje približne na tretinu a jej obnova je pomalšia. Kolagénové vlákna strácajú pod vplyvom glykácie svoju regeneratívnu schopnosť, čo vedie k vráskam, krepovitosti a ochabovaniu. Výskumy dokázali, že glykácia kolagénu sa zvyšuje vekom, kedy sú bunky vystavené vysokej hladine glukózy, alebo na dlhý čas glukóze s normálnymi hodnotami. RAGE, špecifický receptor AGEs, sa našiel vo fibroblastoch zodpovedných za syntézu kolagénu, čo narúša integritu pokožky.

Čo na to veda

 Glykácia nielen oslabuje makromolekuly kolagénu, zabraňuje kolagénu typu IV tvoriť normálnu sieťovú štruktúru. Degraduje tiež kolagén typu I a III. Po 35. roku života ženy prirodzene trpia znižovaním hladiny kolagénu typu IV.

Laboratórne štúdie ukázali, že AGEs môžu priamo spôsobovať sieťovanie kolagénu aj bez prítomnosti glukózy. Glykácia povzbudzuje fibroblastické uvoľňovanie odumretých buniek spôsobujúce bunkové starnutie a zmenu aktivity fibroblastov z tvorenia siete na jej ničenie. V tomto štádiu sa uvoľňujú enzýmy poškodzujúce kolagén (metaloproteinázy).

Tieto procesy prebiehajú interne, externé zdroje oxidačného stresu starnutie taktiež podporujú. Slnečné lúče zvyšujú hladinu metaloproteináz, a spôsobujú tak ďalšie poškodenia.

Proteínová glykácia a AGE tvorba sú sprevádzané zvýšenou aktivitou voľných radikálov v kolagéne, čo urýchľuje starnutie pokožky. Všetky tieto zmeny vytvárajú v koži prostredie ideálne na degradáciu kolagénu počas jeho syntézy, znižovanie celistvosti a regenerácie kožného tkaniva.

Účinné živiny proti glykácii

Efektom glykácie sa pravdepodobne nevyhnete, niektoré topicky aplikované živiny však môžu preukázateľne ochrániť pokožku pred jej negatívnymi vplyvmi a urýchliť hojenie.

Čučoriedky: Urýchľujú obnovu

Čučoriedky majú vynikajúce antioxidačné a protizápalové vlastnosti a obsahujú fytoživiny zvané antocyaníny, ktoré sú zodpovedné za ich tmavú farbu. Vedecké štúdie dokázali, že antocyaníny prirodzene odvracajú poškodenia spôsobené glykáciou stabilizáciou kolagénovej siete, zlepšením biosyntézy kolagénu a zlepšením mikrocirkulácie.

Protizápalové vlastnosti čučoriedok predchádzajú poškodeniu kožných buniek, ktoré vzniká vtedy, keď glykácia priamo aktivuje zápalové zložky znižujúce hladinu kolagénu (mediátory a cytokíny). Polyfenoly v čučoriedkach predchádzajú týmto poškodeniam znižovaním aktivity rôznych pôvodcov zápalu, ako sú IL-8, MCP-1 a ICAM-1.25.

Topická aplikácia 4% čučoriedkového extraktu, skúmaná v inej štúdii, zlepšila krepovitosť a stenčovanie zrelej pokožky žien vo veku 45 – 61 rokov po každodennom nanášaní po dobu 3 mesiacov. Zlepšená bola aj jemnosť (98% po 12 týždňoch) a viditeľnosť vrások (30% za taký istý čas). 

Granátové jablko: Silný antioxidant

Granátové jablko prináša telu mnohé benefity, vrátane silných antioxidačných a protizápalových účinkov. Zlepšuje tým schopnosť pokožky na samoliečenie.

Je bohaté na fenolové zložky ako kyselina ellagová a vďaka povrchovej aplikácii prináša mnohé výhody. Zvyšuje dermálnu bunkovú proliferáciu a kolagénovú syntézu, pretože prináša fibroblastickým bunkám v derme nutričnú podporu a zabraňuje tvorbe metaloproteináz. Pomáha zvrátiť viditeľné znaky starnutia podporou hrúbky epidermy a chráni pred UV žiarením a zápalom. Všetky tieto vlastnosti vám pomôžu získať mladistvejšiu a zdravšiu pokožku.

Extract z čučoriedok sa nachádza aj v tomto čučoriedkovom očnom kréme od spoločnosti OBAGI, ktorý je v USA číslom 1 vo výrobe lekárskej kozmetiky.

Kozmetikou proti glykácii pokožky

Advanced Day Total Protect SPF 30 Medik8 obsahuje kombináciu vysoko účinných látok, ktoré majú antioxidačné a antiglykačné účinky (viď hlavné účinné látky), čím veľmi efektívne bojujú proti starnutiu pleti, zlepšujú jej textúru a redukujú vrásky. Prípravok poskytuje okamžitú a dlhotrvajúcu hydratáciu po celý deň, silná širokospektrálny UVA a UVB ochrana pomáha predchádzať starnutiu pleti a vzniku jej poškodenia. Tento bohatý denný krém je vhodný pre hydratáciu suchej a zrelej pleti. Ideálny pre pokožku vystavenú slnku, klimatizácii či mrazivému počasí.

Advanced day total protect obsahuje Karnozín (Anti-AGE látka) – Látky inhibujúce tvorbu AGE (Advanced glycation end-product = produkty pokročilej glykácie), čím chráni pokožku pred glykáciou. Glykácia predstavuje naviazanie molekuly cukru (napr. glukózy) na inú molekulu, zvyčajne bielkovinu, čím môže zmeniť jej vlastnosti. Je druhou najčastejšou príčinou starnutia kože (po oxidácii). Spúšťa sa vnútornými procesmi v priebehu starnutia človeka.Zdroj: http://www.lifeextension.com/Magazine/2009/11/Prevent-Glycation-Induced-Skin-Aging-with-Topical-Nutrients/Page-01

Kozmetika s účinkom proti glykácii

Iveta Štecová
Iveta Štecová
Articles: 466

Novinka!

Skincare klub

novinky z oblasti krásy, kozmetiky a starostlivosti o pleť

Ahoj! Volám sa Iveta Štecová. Pomáham ženám spomaliť starnutie pleti a udržať si mladistvý vzhľad, aby sa cítili šťavnato a sviežo v každom veku. Prihlás sa do klubu 15 000+ odberateľov.

Odoslaním formuláru súhlasím so spracovaním osobných údajov v znení súhlasu.