Obľúbené produkty

5 benefitov vaječného kolagénu pre zdravé kĺby a pružnú pokožku

Výhody vaječného kolagénu pre kĺby a pokožku

Kolagén je najvýživnejší a najvitálnejší proteín nachádzajúci sa v ľudskom tele. Dodáva pleti pevnosť a elasticitu a okrem nej ho nájdeme v kostiach, svaloch a spojivách. Kolagén je ako lepidlo držiace naše telo pokope. Okrem iného ho obsahujú aj vajcia, ktoré nám tak ponúkajú množstvo zdravotných benefitov.

Prečo je kolagén dôležitý? Ako starneme, produkcia kolagénu sa prirodzene znižuje. Pleť tak ochabuje, vytvárajú sa vrásky a chrupavky v našich kĺboch slabnú. Hladinu kolagénu znižujú aj sladké jedlá, nadmerné pitie alkoholu, slnenie a fajčenie.

Vaječný proteín je správnou zmesou esenciálnych aminokyselín tvoriacich tkanivá. Viacero potravín podporuje tvorbu kolagénu, niektoré z nich sú ich prirodzeným zdrojom – napríklad aj vajcia! Vedci ho našli v membráne škrupín a v žĺtku slepačích vajec.

Čo je vaječný kolagén?

Dve transparentné membrány, oddeľujúce škrupinu od bielka, poskytujú vajíčku ochranu pred baktériami. Štúdie dokázali, že sa v nich nachádza kolagén (jedná sa o hrubú vonkajšiu a tenkú vnútornú membránu). Kolagén bol nájdený aj vo vaječnom žĺtku, a to typ I a V. I je veľmi silným druhom kolagénu najčastejšie sa vyskytujúcim v ľudskom tele. Predstavuje 90% telesného kolagénu a nájdeme ho v jazvovom tkanive, koži, spojivách, stenách artérií a kostiach. Má schopnosť syntetizácie ako reakcie na zranenie. Typ V je pre telo taktiež kľúčový. Nachádza sa vo vlasoch, na povrchu buniek a v placente. Varenie vajec zbavuje membrány ich prirodzených vlastností, ideálne je preto užívanie potravinového doplnku s obsahom vaječného kolagénu.

Nutričná hodnota vaječného kolagénu

Nutričná hodnota rôznych doplnkov s vaječným kolagénom bude iná, ak sú však kvalitné, budú obsahovať aminokyseliny a proteín. Kolagén je sám o sebe proteín tvorený z aminokyselín vrátane glycínu, prolínu, glutamínu, hydroxyprolínu a arginínu. Za normálnych okolností sú tieto aminokyseliny produkované telom. Ak ste však chorí, stresovaní či inak nezdraví, telo nemusí byť schopné vytvárať ich v požadovanom množstve. Je potrebné ich tak doplniť v strave alebo výživovými doplnkami.

Vajcia prirodzene obsahujú kolagén a živiny, ktoré ho podporujú, ako vitamíny skupiny B, vitamín E, aminokyseliny a síru. Ak sa rozhodnete doplniť si zásobu kolagénu z vajec, je potrebné vedieť, že jedno veľké natvrdo uvarené vajce (50 gramové) je vysoko výživné a obsahuje:

78 kalórií
0.6 gramu karbohydrátov
6.3 gramu proteínu
5.3 gramu tuku
186 miligramu cholesterolu (62 % odporúčanej dennej dávky ODD)
15.4 mikrogramu selénu (22 % ODD)
0.3 miligramu  riboflavínu (15 % ODD)
44 jednotiek vitamínu D (11 % ODD)
0.6 mikrogramu vitamínu B12 (9 % ODD)
86 miligramu fosforu (9 % ODD)
293 jednotiek vitamínu A (6 % ODD)
22 mikrogramu kyseliny listovej (5 % ODD)  

5 zdravotných benefitov vaječného kolagénu 

Pomáha pri ťažkostiach s kĺbmi a spojivom

Vaječné škrupinové membrány sú bohaté na živiny podobné kolagénu typu I a V, a to glukosamín sulfát, chondroitín sulfát, kyselina hyalurónová, glykosaminoglykány a aminokyseliny. Všetky tieto látky sú dôležité pre zdravé kĺby, šľachy, väzy a spojivové tkanivo a pomáhajú pri liečbe ich ochorení. Podľa istej štúdie už 500 miligramov prírodnej membrány z vaječnej škrupiny denne značne redukuje bolesť a nehybnosť spojenú s ochoreniami kĺbov a spojiva.

Zlepšuje kvalitu pokožky a znižuje tvorbu a viditeľnosť vrások

Kolagén je kľúčový pre zdravú a mladistvú pokožku. Štúdia z roku 2015 skúmala výsledky využitia membrán vaječných škrupín v kozmetike. Obzvlášť sa venovala schopnosti hydrolyzátov z membrán pri ochrane pokožky pred vráskami, slnečnými lúčmi a stratou vláčnosti a hladine kyseliny hyalurónovej. Výsledky dokázali, že membrány majú veľký efekt na potlačenie starnutia pokožky, vrátane jej schopnosti zmierňovať vrásky vzniknuté vplyvom UV-B radiácie. Membrány z vaječných škrupín sú podľa výskumu vo všeobecnosti vhodnou zložkou prírodných kozmetických produktov.

Zvyšuje pohybový rozsah 

Výskum publikovaný v Žurnále lekárskej stravy z roku 2015 potvrdil efekt hydrolizovaného, vo vode rozpustného kolagénu z vaječných škrupín na funkciu kĺbov inak zdravých jedincov trpiacich chronickou bolesťou. Štvortýždňová štúdia bola náhodná, naslepo a za pomoci placeba. Osoby užívajúce preparát z membrány vaječnej škrupiny zaznamenali na rozdiel od ľudí užívajúcich placebo zlepšenie pohybového rozsahu v kolene, krku a ramenách.

Zmierňuje bolesť a stuhnutosť 

Vážne druhy artritídy a osteoartritídy trápia milióny ľudí na celom svete. Osteoartritída vzniká vtedy, keď sa ochranná chrupavka na konci kostí časom stenčí, čo ohrozuje kĺby na rukách, kolenách, bedrách a chrbtici. Doplnky obsahujúce vaječné membrány redukujú artritickú bolesť a stuhnutosť kĺbov, čo dokazuje aj štúdia publikovaná v periodiku „Klinická reumatológia“. Na základe jej záverov by mal byť vaječný kolagén súčasťou stravy každého človeka trpiaceho artritídou, pretože je účinný a bezpečný.

Zlepšuje trávenie

Prolín a glycín sú dve aminokyseliny nachádzajúce sa vo vaječnom kolagéne. Zohrávajú hlavnú úlohu v bezproblémovom a hladkom chode tela. Pomáhajú obnovovať tkanivo lemujúce tráviaci trakt, čím udržiavajú časti potravy a baktérie vo vnútri čreva, kde aj patria a nedovolia ich preniknutiu do krvného obehu, kde by mohli spôsobiť zápal. Glycín chráni telo pred kolitídou – zápalovou reakciou hrubého čreva.

Zaujímavé fakty o vaječnom kolagéne

  • Vajcia majú dve membrány, obe obsahujú kolagén
  • Vaječný žĺtok taktiež obsahuje kolagén
  • Vajcia obsahujú dva druhy kolagénu: typ I a typ V
  • Vajcia a ich kolagén sa vo vnútri sliepky tvoria po dobu 24 až 26 hodín
  • Ako sliepka starne, produkuje väčšie vajcia, čo znamená viac kolagénu!
  • Vajcia sa bežne využívajú v kozmetike vo forme tvárovej masky podporujúcej tvorbu kolagénu
  • Vajce držané jeden deň v izbovej teplote je staršie ako to, ktoré máte týždeň v chladničke.
  • Výživové doplnky s vaječným kolagénom nemusia byť chladené (držte ich však mimo tepla a vlhkosti), vajcia na konzumáciu však majte vždy v chladničke!  

Ako používať vaječný kolagén

Vaječný kolagén sa najrýchlejšie a najjednoduchšie získa z výživového doplnku. Existujú práškové formy takéhoto preparátu spájajúce vaječný a iný druh kolagénu. Niektoré majú podobu kapsúl či tekutiny. Varením sa kolagén vo vajci znehodnocuje, mení sa totiž chemická štruktúra membrán. Surové vajcia nie je bezpečné konzumovať, preto sa odporúča zakúpiť si doplnok stravy.

Prášok s vaječným kolagénom 

2 polievkové lyžice tohto preparátu si môžete nasypať do vášho raňajšieho smoothie.
Pridať ho môžete do pečených jedál, muffinov, koláčov či palaciniek.
Nahraďte ním nezdravé proteínové prášky.
Urobte si kolagénový puding s chia semienkami.
Zopár polievkových lyžíc kolagénu užite pred a po tréningu, rýchlejšie obnovíte tkanivo a zlepšíte jeho výkon.
Aj napriek tomu, že sa kolagén vo vajciach varením znehodnocuje, nejaký určite budú obsahovať. Ak kupujete čerstvé vajcia, vyberajte si tie z voľného chovu (kde majú sliepky kvalitnejší život) a nie od sliepok v klietkach (ktoré sa nemôžu normálne hýbať).

Iné zdroje kolagénu

Existujú mnohé druhy kolagénu (typ I, II, III, V a 10). 80 – 90 % kolagénu tvoria typy I, II a III. Získať ich môžete z:

  • Vývaru z kostí
  • Proteínového prášku primiešavaného do jedál
  • Výživových doplnkov – hydrolyzovaný kolagén podporujúci tvorbu nového kolagénu
  • Konzumácie vyváženej stravy, ktorá napomáha správnej absorpcii kolagénových peptidov
  • Želatíny, ktorej tajnou ingredienciou je práve kolagén
  • Morský kolagén 

Potenciálne vedľajšie účinky kolagénu

Ak máte alergiu na vajcia, nekonzumujte vaječný kolagén v žiadnej forme. Znaky alergie sú:

Zápal kože či žihľavka (najčastejšie)
Tráviace ťažkosti ako kŕče, nevoľnosť, zvracanie
Upchatý nos, nádcha a kýchanie
Dýchavičnosť, kašeľ, bolesť na hrudníku, zrýchlené dýchanie
Ak pocítite akýkoľvek z týchto príznakov po skonzumovaní vajec či vaječného produktu, navštívte svojho lekára. Ak bola reakcia mierna, tá ďalšia už môže byť vážnejšia. Vajcia preto nejedzte až do porady s lekárom.

Liftingová vaječná maska

Vaječná maska pokožku sťahuje, vyživuje a hydratuje. Pokožka bude vyzerať mladšie a zdravšie.

Ingrediencie

Na výrobu masky budete potrebovať nasledovné suroviny:

1 vaječné bielko
1/2 čajovej lyžičky citrónovej šťavy (ak máte pokožku citlivú, použite menej šťavy)

Spôsob prípravy

1. Vezmite jedno stredne veľké vajce a oddeľte bielko od žĺtka.

2. Vložte bielko do misky a vyšľahajte penu.

3. Pridajte polovicu čajovej lyžičky čerstvej citrónovej šťavy.

4. Pokračujte v miešaní ešte pár minút kým sa vám nevytvorí homogénna zmes.

Aplikácia masky

Na očistenú pleť aplikujte masku kruhovými pohybmi. Tvár si jemne masírujte.

Maska začne pomerne rýchlo tuhnúť. Nechajte ju pôsobiť 5 až 10 minút, potom ju pomocou vlažnej vody zmyte dole.

Na záver si na tvár aplikujte váš obľúbený hydratačný krém.

Aplikujte 3 až 4 krát do týždňa.

Iveta Štecová
Iveta Štecová
Articles: 451